Oppijaksolla tutustutaan Windows Phone -kaupan perusominaisuuksiin, uusien ohjelmien asentamiseen sekä ohjelmien poistamiseen. Microsoft-tilin puhelimessa tulee olla aktivoituna. Ilman tiliä ei sovelluskaupan ohjelmia eikä tärkeitä sovelluspäivityksiävoida asentaa puhelimeen. Tavoitteena on saada yleiskäsitys kaupan toiminnasta ja kokeilla muutamia sovelluksia.

 Kaupan esittelyä

Windows Phone -kaupan tunnistaa kauppakassi-ikonista, jonka keskellä on logo . Sovelluskauppa sisältää yli 300 000 sovellusta joten yksikään henkilö ei ole testannut kuin murto-osan tarjonnasta. Suosituimmat kategoriat ovat pelit, sää ja sosiaalinen media (Nielsen). On melkoista sattumaa, jos kahdella käyttäjällä on täsmälleen sama sovellusvalikoima kaupasta hankittujen sovellusten osalta.

Sovelluksen ostaminen kaupasta tarkoittaa tapahtumaa, jossa ohjelma latautuu ja asentuu omalle laitteelle; sitten ohjelmaa voi käyttää. Myös ilmaisen ohjelman lataus ja asennus on ostotapahtuma, vaikka rahaa ei liiku. Tapahtumasta jää käyttäjätilille merkintä, joten sama sovellus on myöhemmin helppoa asentaa saman käyttäjätilin yhteyteen (uusi laite tms.). Mobiililaitteen sovelluksesta käytetään nimitystä App ja tuttavalta voi kysyä: "Mitä appseja sinulla on käytössäsi?"

 Ilmaiset sovellukset

Samaan käyttötarkoitukseen on yleensä aina olemassa useita sovelluksia, varsinkin viestintäkanavien käytössä. Monet ilmaiset sovellukset ovat laadukkaita ja käyttämisen arvoisia. Sovellus on ilmainen, jos siinä näkyy mainoksia (rahoitus tätä kautta) tai se on esimerkiksi julkishallinnon yksikön tekemä (Ilmatieteen laitos, Yle,....). Sovelluksen kehittäjä voi myös laittaa tuotteensa ensin ilmaisena kauppaan saadakseen sovellukselle käyttäjiä ja myöhemmin, kun sovellus on saanut suosiota, muuttaa sen maksulliseksi uusille rekisteröityville käyttäjille. Seuraavat ilmaiset sovellukset ovat kokeilemisen arvoisia:

 Maksulliset sovellukset

Osa sovelluskaupan tarjonnasta on ilmaista ja osa maksullista. Tyypillisesti rahaa pyytävät sovellukset ovat laadukkaampia, käyttömukavuudeltaan miellyttävämpiä (hiottu loppuun asti) ja myös monipuolisempia, mutta eivät aina; joskus sovelluksen hinnoittelu näyttää jopa epämääräiseltä. Maksullisesta sovelluksesta on tyypillisesti olemassa ilmainen kokeiluversio, jossa näkyy kenties mainoksia ja joka toimii esimerkiksi viikon tai kaksi. Maksullinen sovellus kustantaa yleensä muutaman euron, mikäli kyseessä ei ole erikoissovellus.

Sovelluksen kustannukset sovelluskaupasta veloitetaan (ainakin minulla) puhelinlaskun osana. Lisäksi sähköpostiin tulee tieto ostotapahtumasta.

Tietokoneohjelmat eivät oletusasetuksilla ole yleensä parhaimmillaan. Appseissa tämä korostuu ja lähtökohtana on, että jokainen käyttäjä muokkaa käyttämänsä sovellukset itselleen sopiviksi. Erityissovelluksissa toimintamallina on se, että ensin tulee tarve toiminnalle ja sitten etsitään, onko sovellusta olemassa. Olen kokenut seuraavat maksulliset sovellukset hyödyllisiksi:

Maksullisten sovellusten ongelmana on joskus se, että samasta ohjelmasta joutuu maksamaan uudelleen, mikäli haluaa tulevaisuuden päivitykset. Esimerkiksi kahden euron kalenteriohjelma ei ole kahdella eurolla käytettävissä ikuisesti, vaan hyvin todennäköisesti pari kolme vuotta alkuperäisestä julkaisusta päättää sama kehittäjä julkaista ohjelman uuden version eri nimellä (vaikkapa Kalenteriohjelma +). Jos haluaa jatkaa uusimman version käyttöä, pitää maksaa uusi pyydetty hinta. Tällainen toiminta on varsin luonnollista, sillä laitteet muuttuvat nopeasti ja hyvän sovelluksen ylläpitotyö on kallista & aikaavievää. Toinen vaihtoehto on kerätä kuukausimaksuja, kuten tekevät jo monet viihdepalvelut, esimerkiksi  Netflix ja  Spotify.

 Etsiminen

Yleinen tapa asentaa sovellus on saada tietoa (lukeminen, tuttavat, mainos) sovelluksen olemassaolosta ja etsiä se suoraan sovelluskaupan  hakutoiminnolla ruudun alareunassa. Sovelluskaupasta löytyvät listoina mm. parhaat maksulliset ja parhaat ilmaiset sovellukset. Sovelluksia voi myös selata kategorioittain, esimerkiksi pelit, viihde, musiikki + videot,...

Yleensä kannattaa lukea sovelluksiin liittyviä arvosteluja ennen asentamista. Keskimäärin neljä tähteä ja enemmän saaneet sovellukset toimivat lähes virheettömästi ja kuten niiden kuvauksissa luvataan. Sovelluksen esittelyn ikkunassa on näyttökuvia sovelluksesta.

Tiedon saanti uusimmista sovelluksista ja sovellusten asetusten säätäminen vaatii kohtuullisen hyvää englannin kielen taitoa.

 Asentaminen ja poistaminen

Sovelluksen saa aina poistamisen jälkeen asennettua uudelleen puhelimeen takaisin. Ainoa mikä voi kadota, ovat sovelluksessa olevat tiedot. Usein tietoja ei kuitenkaan ole merkittävissä määrin, sillä useat palvelut toimivat pilvessä. Sovellus asennetaan valitsemalla kaupasta kiinnostava sovellus ja aukeavan valikon alalaidasta painetaan Asenna-painiketta. Jos sovellus on kooltaan erittäin suuri, voi puhelin vaatia WLAN-yhteyden. Sovellus poistetaan oikeanpuoleisessa ohjelmavalikossa. Etsitään poistettava sovellus ja pidetään sormea sovelluksen päällä, jolloin valikko aukeaa ja sovelluksen voi poistaa. Tässä vielä virallinen ohje sovellusten asentamiseen ja poistamiseen Windows-puhelimesta.

On syytä pitää mielessä vanha nyrkkisääntö: mitä enemmän sovelluksia asennetaan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä puhelimen toimintaan alkaa tulla erikoisia ja kummallisia ongelmia. Kannattaa säilyttää puhelimessa vain ne ohjelmat, joita käyttää ja poistaa tarpeettomat kokeiluvaiheen jälkeen.

 Mobiilipankin käytöstä

Eri palveluntarjoajien mobiilipankit ovat keskenään hieman erilaisia, joskin ne sisältävät samat perustoiminnot eli mm. pankkitilin saldon tarkastelun, maksujen tekemisen ja hyväksymisen, sijoitusten hallinnan, valuuttakurssit ja muita ominaisuuksia riippuen palveluntarjoajasta. Oheisella videolla käydään yleisellä tasolla läpi verkkopankin käyttöä ja toimintaa.

Usein esitetään kysymys verkkopankin turvallisuudesta. Tähän on kenenkään ulkopuolisen (lue: ihmisen, joka ei ole ollut koodaamassa pankin järjestelmiä) mahdotonta vastata millään tavoin luotettavasti ja aukottomasti. Toisaalta jos pankin tietoturvassa ilmenisi ongelmia, niin pankki menettäisi asiakkaansa varsin nopeasti.

 Verkkokaupoista

Yksi tietoverkon suosituimmista käyttötarkoituksista on verkkokauppojen selaaminen. Verkon kautta onkin mahdollista tavoittaa huomattavasti laajempi tuotevalikoima ja realistisempi hintataso kuin paikallisista myymälöistä. Verkkokauppojen suht joustavat tuotteiden palautusehdot ja pienet postimaksut ovat edullisten hintojen ohessa aiheuttaneet sen, että kaupan muoto kokee vielä tälläkin hetkellä merkittävää kasvua.

Oheisella videolla käydään läpi suosittua palvelua hintaseuranta.fi ja verrataan palvelun antamaa tulosta "manuaaliseen" tuotevertailuun. Tarkoituksena on tuoda esille tosiasia, että verkon hintaseurantarobotit eivät aina ole oikeassa.