Windows-puhelin sisältää paljon oletusohjelmia. Tästä eteenpäin termit (mobiili)ohjelma, sovellus ja app tarkoittavat samaa asiaa eli älypuhelimessa toimivaa ohjelmaa. Joskus puhutaan ohjelman sijaan palvelusta; esimerkiksi OneDrive-palvelu käsittää enemmän kuin vain puhelimessa toimivan mobiiliohjelman. Tavoitteena on saada yleiskäsitys Windows-puhelimen oletusohjelmistosta.

 Ennakkokäsityksistä

Elämme kokeilukulttuurissa. Älypuhelimen käyttöön ei ole olemassa yhtä ja ainoaa, oikeaa ja hyvin määriteltyä tapaa. Käyttö riippuu osittain siitä, mihin laitetta tarvitaan ja muotoutuu henkilökohtaiseksi ajan kuluessa. Joitakin perusteita toki on olemassa, varsinkin silloin, kun puhutaan ohjelmien yhteiskäytöstä annetun tavoitteen saavuttamiseksi tai käytön ergonomiasta. Jotta käyttö pelaisi saumattomasti, vaaditaan useita ns. 21. vuosisadan taitoja kuten

 • oma-aloitteista tiedon etsintää
 • kriittistä ajattelua
 • kykyä ratkaista loogisia ongelmia.

Ideaalitapauksessa taidot ovat luonteva osa tekemistä ja niitä tulee sovellettua lähes huomaamatta. Vaaditaan rehellisyyttä omalle itselle sekä aitoa kiinnostusta kehittää omaa osaamista. Joskus puhutaan Flow-tilasta, jonka esitteli 1970–luvulla unkarilainen tutkija Mihaly Csikszentmihalyi; tunnettu kirja aiheesta on vuodelta 1991. Samantapaisia näkemyksiä ovat tuoneet ilmi mm. Edward L. Deci ja Joseph D. Novak.

 Asetukset

Asetuksia tarkastelimme aiemmin. Näihin on hyvä palata aina silloin tällöin, kun löytää uutta ja mahdollisesti tarpeellista toiminnallisuutta puhelimesta. Myös uudet asennettavat ohjelmat voivat vaatia asetusten säätämistä jollakin tavoin. Hyvä toiminto on puhelimen Internet-yhteyden jakaminen muille laitteille.

 Hälytykset

Yksinkertainen, mutta älykäs herätyskello. Hälytysten asetuksista voit säätää mm. päivät, jolloin hälytys on voimassa (toisto) sekä hälytysäänen ja määritellä useita hälytyksiä tarpeen mukaan. Herätyskello soi myös, vaikka puhelin olisi äänettömällä (kannattaa kuitenkin testata tämä etukäteen).

 Puhelin ja viestit

Soitetut ja vastatut puhelut näkyvät puheluhistoriassa heti  Puhelin-toiminnon -alkunäytössä. Alapalkin valikoista löytyvät vastaajapalvelu, numeronäppäimistö, osoitekirja sekä hakutoiminto ja asetukset. Puhelimen  tekstiviestit esitetään keskustelujen ketjuina per yhteystieto eli on helppoa tarkistaa, mistä puhuttiin. Saman asian ajavat myös ilmaiset viestintäpalvelut verkkoyhteyden kautta, kuten  Facebook Messenger tai Whatsapp, mikäli omat tutut käyttävät jompaa kumpaa palvelua. Viestien lähettäminen verkkoyhteyden kautta on järkevää silloin, kun käytössä on WLAN-verkko ja ollaan esimerkiksi ulkomailla; vastaavasti toki myös  Skype-puhelut.

 Ihmiset

Yksi tärkeä Microsoft-tilin osa on Ihmiset-palvelu yhteystiedoille. Toinen on puolestaan Microsoft OneDrive, jonne tallennetaan tiedostoja, esimerkiksi valokuvia. Pilvipalvelun käyttö tarkoittaa mm. sitä, että puhelimessa oleva tieto on aina varmistettuna verkkoon. Yhteystietojen tallentaminen pilveen on järkevää, sillä tiedot

 • voivat sisältää nimen ja puhelinnumeron lisäksi paljon muuta tietoa, mm. osoitetiedot (erillinen osoitekirja on tarpeeton!), sähköpostin, valokuvan ihmisestä sekä työ- tai vapaa-ajan organisaation nimen.
 • saattavat tulevaisuudessa päivittyä automaattisesti, kun niihin tehdään muutoksia eli pysyvät automaattisesti ajan tasalla.
 • eivät katoa, vaikka puhelimelle tai SIM-kortille tapahtuisi jotain ikävää, esimerkiksi laite putoaa vesilätäkköön / ojaan tms.

Yhteystietopalvelu osaa hakea tiedot "yhteen paikkaan" myös muista verkkopalveluista, kuten vaikkapa Twitteristä.

 Tehtävä: yhteystiedot

Eiköhän siirretä yhteystiedot omasta puhelimesta (tai SIM-kortilta) Ihmiset-palveluun. Varmista tässä vaiheessa, että sinulla on Microsoft-tili puhelimessa aktivoituna ja toimivana. Valitse oikeanpuoleisesta päävalikosta Ihmiset ja paina oikeassa alakulmassa olevaa kolmea pistettä ... . Sitten valitse Asetukset ja tuo SIM-kortilta. Edellinen rimpsu kompaktisti kuvailtuna:

Ihmiset ... Asetukset tuo SIM-kortilta.

Lisää nyt uusi yhteystieto. Lisättävä henkilö on kurssin opettaja, tiedot alla:

 • Riku E. Järvinen
 • Taitoniekantie 9 J B 325, 40740 Jyväskylä
 • 040 740 4818
 • riku(at)tvtkoulu.fi
 • Koulutusyrittäjä
 • Ota yhteystiedon lisäysnäkymässä valokuva opettajasta eli kohta Lisää kuva

Yhteystiedon poistaminen tai muokkaaminen onnistuu pitämällä pohjassa valittua yhteystietoa, jolloin valikko aukeaa puhelimen ruudulle. Voit myös kiinnittää yhteystietoja aloitusnäyttöön, jolloin ne ovat esillä luontevalla tavalla. Aloitusnäyttöön kiinnitetty Ihmiset-palvelun Live Tile voi olla kolmessa eri koossa ja näyttää myös yhteystietojen kuvat, tosin suht pienen kokoisina. Testaa!

 Sähköposti (Outlook)

Microsoft-tiliin oletuksena kuuluva sähköpostiosoite on muotoa tunnus@outlook.com tai tunnus@hotmail.com. Toki puhelimeen saa myös muista sähköpostitilejä, kuten Gmailin tai yleisemmin minkä tahansa IMAP-tilin. Tili lisätään kohdasta

Asetukset Järjestelmä sähköposti + tilit lisää tili.

Yleisen IMAP-tilin lisääminen vaatii oman käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi yleensä lähtevän ja saapuvan postin palvelimien nimet sekä tiedot porttinimistä ja niiden tietoturvasta (SSL, TSL). Joissakin palveluissa on rajoituksia, jotka estävät sähköpostin käytön muuten kuin Webmailin eli verkkoselaimen postin kautta.

 Internet Explorer (IE)

Windows-puhelimen oletusselain on Internet Explorer eli lyhyemmin IE, joka yhdistyy puhelimen oletushakutoimintoon Bing. Hakupalvelun voi vaihtaa IE:n asetuksista Googleen. Selaimen oleelliset toiminnot ovat mm. välilehdet, selaushistoria, verkkosivun jakaminen, suosikit, sivun kiinnittäminen aloitusnäyttöön sekä lukutila.

Windows-puhelimelle on olemassa myös lukuisia muita selaimia, esimerkiksi Maxthon. Tyypillisesti ei-standardeissa selaimissa on lisäominaisuuksia ja ne saattavat toimia nopeammin, mutta valitettavan usein myös yhteensopivuusongelmia joidenkin verkkosisältöjen kanssa.

 Kamera

Kameran laatu nykyaikaisissa älypuhelimissa alkaa olla riittävän hyvä perustason kuvaamiseen. Kameraa voi käyttää ainakin takuukuittien nopeaan digitointiin, yhteystietojen kuvien hallintaan sekä lomakuviin. Kamera on hyödyllinen myös silloin, kun tietää miltä jokin tavara näyttää, mutta ei tiedä täsmällistä termiä. Tavara menee rikki kotona / autossa ja tilalle tarvitaan ehjä, täsmälleen tietyn näköinen, kokoinen ja muotoinen. Kuva kertoo paljon ja nopeasti.

Kuvat varmuuskopioituvat Windows-puhelimessa OneDrive-pilvipalveluun. Jos haluat tietää tarkemmin pilvipalvelun toiminnasta, katso aiheeseen liittyvä opetusvideo. Kuvien lataaminen pilvipalveluun ei ole merkittävä tietoturvariski, sillä pilvipalveluilla on satoja miljoonia käyttäjiä ja kuvia arviolta kymmeniä miljardeja. Todennäköisyys, että oma kuva joutuu haitalliseen käyttöön on arviolta samaa luokkaa kuin voittaisi lotossa (tai pienempi).

Puhelimen kameran käytön oppii kokeilemalla eikä virallista ohjetta ole pakko lukea ainakaan aluksi. Oikealla puolelta näyttöä valitaan tavallinen kuvaus, sarjakuvaus tai videokuvaus ja aivan oikealla ylhäällä ovat kameran asetukset. Vasemmalta ylhäältä pääsee selaamaan jo otettuja kuvia (Valokuvat) ja alhaalla vasemmalla voit valita yhden valmiiksi määritellyistä kuvaustiloista.

 Tehtävä: valokuvat OneDrive

On varsin ikävää, jos takuukuitit tai lomalla otetut valokuvat katoavat puhelimen rikkoutumisen myötä. Nyt säädetään puhelin lähettämään kuvat automaattisesti  OneDriveen, joka kuuluu Microsoft-tiliin ja pitää sisällään 15 Gt ilmaista tilaa. Palveluun mahtuu tuhansia puhelimella otettuja valokuvia, sillä yhden kuvan koko on luokkaa 1–4 Mt (riippuu puhelimen kamerasta). Kuvat saadaan automaattisesti latautumaan OneDrive-palveluun asetusten kohdasta

Asetukset sovellukset valokuvat + kamera OneDrive.

Tee itsenäisesti seuraavat tehtävä:

 • Säädä kuvat latautumaan automaattisesti OneDriveen ohjeen mukaan.
 • Ota muutama testikuva.
 • Lisää OneDrive-kuvake puhelimen aloitusnäytölle ja tarkista, että kuvat ovat pilvessä eli löytyvät OneDriven Kuvat-kansiosta.
 • Käy itsenäisesti läpi OneDriven valikot.
 • Varmista ainakin yhdeltä kurssikaverilta, että homma toimii myös hänellä.
 • Lisätehtävä: etsi Windows Phone sovelluskaupasta sanalla photo tai photography ja katso, millaisia ohjelmia sieltä löytyy.

Jos valokuvia katsoo vain puhelimella, niin OneDriven tarkemmasta toiminnasta ei tarvitse tässä vaiheessa välittää. Riittää, että tietää valokuvien olevan varmuuskopioituna verkkoon.

 Kartat ja navigointi

Älypuhelimet ovat yleistyneet erillisten navigointilaitteiden korvikkeina. Erityisesti Nokian tekemä karttaohjelmisto (nykyään Here®-kartat) on saanut kehuja hyvästä toiminnasta. Navigointi onnistuu niin autolla kuin kävellen (lyhyet etäisyydet) eli esimerkiksi erillistä kaupungin karttaa ei tarvita puhelimen lisäksi.

Suomen ja usean muun maan kartat voi ladata Windows-älypuhelimeen maksutta siten, että ne eivät vaadi navigointikäytössä lainkaan verkkoyhteyttä. Jo pelkästään Suomen kartan latauskoko on melkoinen (noin 400 Mt) eli kartat kannattaa ladata silloin, kun puhelin on langattomassa verkossa (WLAN).

 Tehtävä: navigointia

Navigointi aloitetaan valitsemalla Kartat-sovellus. Alkunäytössä alhaalla on kolme painiketta:

 •  Nuoli oikealle (suurin piirtein em. kaltainen symboli) aktivoi lähtöpisteen ja määränpään kirjoitusikkunan. Määrittämällä molemmat ohjelma laskee reitin.
 •  Häränsilmä paikantaa tämänhetkisen sijainnin. Sijaintipalveluiden tulee olla päällä eli asetusten kohta
  Asetukset järjestelmä sijainti.
 •  Haku etsii kirjoitetun kadun, kaupungin, valtion tms. nimen.

Toiminnallinen navigointiharjoitus kävellen. Kirjoitetaan karttaan osoite, joka on lyhyen kävelymatkan päässä. Lähdetään testaamaan navigointia! Kun ollaan saavuttu päätepisteeseen, palataan takaisin oppitunnille. Huomaa, että karttaohjelmaa voi zoomata kahdella sormella ja karttaa voi myös pyörittää.

Karttoihin ja suunnistamiseen on Windows-puhelimen sovelluskaupassa tarjolla myös laadukas ohjelma nimeltään Maastokartat. Sovelluskaupan toimintaan tutustumme lyhyesti seuraavalla oppijaksolla, mutta voit kokeilla uuden ohjelman asentamista jo nyt.

Älypuhelin vai navigaattori?

Erillisiä navigaattoreita myytiin paljon muutama vuosi sitten ja myydään edelleen jonkin verran. Älypuhelimen edut navigaattoriin nähden ovat mm. seuraavat:

 • Ei ylimääräisiä kustannuksia kartoista
 • Yksi laite vähemmän käytössä
 • On edullisempaa ostaa puhelimen autolaturi kuin erillinen navigaattori
 • Jos auton soittimessa on Bluetooth, musiikin soittaminen ja hiljentäminen onnistuvat automaattisesti puhelun saapuessa

Erillinen laite voi olla laadukkaampi ja helpompi käyttää. Puhelin saattaa kulua (erityisesti akun käyttöaika lyhenee merkittävästi), jos se on jatkuvasti navigaattorikäytössä.

Karttapalvelu ja kalenteri

Jos usein vierailee erilaisissa osoitteissa, on karttapalvelun ja kalenterin yhdistäminen järkevää. Ohjelma Chronos Calendar + yhdistää kalenterin karttaan. Tapahtumaan kirjoitetaan osoite ja klikattaessa osoitetta siirrytään kalenterista Kartat-palveluun. Puhumme ohjelmasta Chronos Calendar + oppikokonaisuudessa  Työpajat.