Windows-puhelimen asetusvalikossa on säätöjä liittyen mm. laitteeseen itseensä, tietoliikenteeseen, hälytysääniin sekä näytön ulkoasuun. Osa asetuksista on laitekohtaisia ja asetusten sijoittelu valikkorakenteessa voi riippua puhelimesta. Tavoitteena on saada yleiskäsitys oman älypuhelimen asetuksista.

 Uteliaisuudesta

Palataan hetkeksi takaisin  lapsiin ja  aikuisiin. Kun aikuinen kohtaa ongelman tietolaitteen kanssa, hän haluaa ratkaisun juuri kyseiseen asiaan ja vain siihen, nopeasti. Lähtökohtainen uteliaisuus tutkia pidemmälle puuttuu. Kun lapsi kohtaa saman ongelman, hän saattaa jäädä joksikin aikaa ohjelman valikoihin "pyörimään" ja kokeilemaan, että mitä kaikkea sieltä löytyykään. Toiminnallaan hän saa hyvän näppituntuman tietolaitteen käyttöön sekä peruskäsityksen siihen, missä eri jutut käytön tasolla sijaitsevat. Mutta joskus lapsi unohtaa, mitä alun perin piti tehdä ja tekeekin jotain ihan muuta (!). Kun puhutaan luontaisesta uteliaisuudesta, meidän kannattaa ottaa mallia lapsilta, mutta tehdään asiat vähän tarkemmin ja edetään suunnitelmallisesti. Oheisessa taulukossa laajennetaan aiempaa vertailua Cray II vs. Nokia Lumia 620. Taulukkoon on lisätty supertietokone CDC 6600 vuodelta 1964, nopea supertietokone Tianhe-2 sekä muutama muu laite.

Laite Teho (GFLOPS) Hinta (€ / $) Paino (kg)
CDC 6600 (1964) 0,001 (CPU) 8 000 000 Paljon
Cray II (1985) 1,9 (CPU) 15 000 000 Paljon
Nokia Lumia 620 (2012) 19,2 (GPU) 100 0,13
Apple iPhone 5s (2013) 76,8 (GPU) 600 0,11
Samsung Note 4 (2014) ~150 (GPU) 750 0,18
Playstation 4 (2013) 1840 (GPU) 400 2,8
AMD R295 X2 (2014) 11500 (GPU) 1000 1?
Tianhe-2 (2013) 33860000 (CPU) 390 000 000 Paljon

 Kysymyksiä...

Liian usein minulta kysytään: "Onko puhelimessani asetus X"? Vastaan: "Katsotaan, onko laitteessasi asetus X." Jos asetusta ei löydy etsimällä, haetaan lisätietoa Microsoftin tukipalvelusta tai sopivilla hakusanoilla. Joskus kurkataan laitteen ohjekirjaan. Tavoitteena on välttää turhaa, tarpeetonta tietoa. Sitä on ollut yhdelle ihmiselle liikaa jo satojen vuosien ajan... näinköhän? No, opettele kaikki lähikirjaston kirjat päähäsi, jos olet eri mieltä.

Toinen yleinen kysymys on suurin piirtein muotoa: "Miten voin selailla valikkoa, kun en ymmärrä, mitä asetukset tarkoittavat?" Tämä on helppoa ratkaista. Jokaisen asetuksen kohdalla selvitetään, mitä asetus tarkoittaa, esimerkiksi WLAN, Bluetooth, Mobiilidata,... toisin sanoen kokeillaan mitä asetus tekee, luetaan jostakin tietolähteestä mitä asetus tekee tai kysytään joltakulta. Kysymykset kuten "Mikä on WLAN?" tai "Mikä on Bluetooth?" eivät ole riittävän täsmällisiä. Haluaako kysyjä esimerkiksi WLAN:iin liittyen tietää jotain tekniikasta, brändinimestä vai yleisesti kuluttajatasolla?

 Tärkeimmistä asetuksista

Windows-puhelimen asetusvalikko jakautuu kahteen pääluokkaan: järjestelmään ja sovelluksiin. Ensimmäiseen kuuluvat laitteen teknisen toiminnan jutut, kuten mm.

  • ääniasetukset
  • näytön ulkoasu
  • verkkoyhteydet
  • varmuuskopiointi
  • kieli- ja päivämääräasetukset

Jälkimmäinen sisältää puhelimen oletusohjelmien säätöjä, kuten mm.

  • verkkoselaimen
  • kameran ja valokuvat
  • karttapalveluiden asetukset

Tärkeimpiä molemmista luokista yhdessä ovat kenties lukitusnäyttö, ääni, tilit, näyttö ja WLAN sekä Internet Explorer ja kartat.

 Tehtävä: asetusvalikkoon!

Piirretään asetukset paperille miellekarttana. Pareittain, kolmen hengen ryhmissä tai yksin. Jokainen tekee oman piirroksen. Puhelimesta Asetukset-valikko auki ja aloitetaan. Epäoleelliset jätetään pois (omasta / opiskelukaverin mielestä), mielenkiintoiset selvitetään mitä tarkoittavat ja lisätään rakenteeseen. Kaikki asetukset eivät ole kaikille tarpeellisia.

Testataan asetuksia ja luetaan asetusten yhteydessä olevat tekstikuvaukset. Kaikkiin pikku yksityiskohtiin ei kannata mennä liian syvälle tässä tehtävässä. Kirjoita ylös asetukset, joiden toiminta vaikuttaa epäselvältä ja/tai joista haluaisit lisätietoa. Katso mallia oheisesta videosta sekä kuvasarjasta.

 Keskustelu asetuksista

Ryhmät sekoitetaan ja uudet ryhmät selittävät toisilleen, mitä eri asetukset tekevät. Sen jälkeen keskustellaan yhdessä, mitkä ovat oleellisia asetuksia ja miksi näin. Tarkastetaan, että yleisimmät asetukset ja niiden vaikutukset ovat selvät kaikille. Lapsenomainen lähestyminen asetusvalikon tutkimiseen ja uudelleen tutkimiseen kannattaa pitää mielessä, vaikka yksityiskohtia tuntuisikin olevan liikaa. Kun homma alkaa maistua puulta, pitää hieman taukoa ja tekee jotain muuta, käy vaikkapa kävelylenkillä ja kahvilla keskustassa.

Asetusten tarpeellisuus näkyy käytön kautta. Yleisesti ottaen ei nykyaikana ole järkevää opetella asetuksia ja vastaavia ulkomuistiin, jos niillä ei ole käyttö. Tekniikka on lähtökohtaisesti työväline eikä vain lisää työtä jatkuvasti vaativa osa-alue. Toisaalta puhelimet saavat jatkuvasti uusia ominaisuuksia ja oleelliseksi periaatteeksi muodostuu valinta vaihtoehdoista, ei niinkään kaiken mahdollisen tekeminen.