Katsotaan tarkemmin muutamia älypuhelimen käytettävyyteen liittyviä seikkoja. Oppimisjakso tukee kaikkia muita kurssin asioita, joitakin asioita kerrataan.

 IE:n lukutila

Näyttääkö teksti liian pieneltä? Valitse Lukutila painamalla mobiiliselaimen verkko-osoitteen vieressä olevaa avoimen kirjan kuvaa (ks. oheiset kuvat). Lukutila on Internet Explorer-mobiiliselaimen eli IE:n kokeellinen ominaisuus eikä mahdollista kaikkia toimintoja, kuten videoita. Kuvat voivat olla eri paikassa kuin perusnäkymässä. Fonttikoko on isompi kuin selaimessa ja kokoa saa muutettua valitsemalla IE:n oikeasta alakulmasta ... (kolme pistettä) ja

Asetukset Lisäasetukset

Toinen käytön näkökulmasta hyödyllinen valikko voi olla

Asetukset järjestelmä aputoiminnot,

josta löytyvät zoomaus ja tekstikoko. Pitää aina muistaa, että mobiililaitteissa ohjelmisto ei välttämättä toimi täydellisesti yhteen kaiken mahdollisen verkon sisällön kanssa.

 Lukitusnäyttö

Lukitusnäyttö on hyvä laittaa salasanalla suojattuna päälle:

Asetukset järjestelmä lukitusnäyttö salasana

Salasanaksi sopii vaikkapa pankkikortin tunnusluku, jonka asetuksen aktivoinnin jälkeen joutuu kirjoittamaan aina, kun puhelimen avaa lukituksesta. Helppo ja käytännöllinen tapa muistaa tärkeä numerosarja. Lukitus on hyvä asia myös tietoturvan näkökulmasta. Jos joku varastaa puhelimen, hän ei voi lähettää epämääräistä materiaalia laajalle yleisölle tai ladata puhelimeen sadoilla euroilla maksullisia sovelluksia. Oheisella videolla käydään läpi lukitusnäytön käyttöönotto.

Tietoturvasta

Windows-puhelin tai älypuhelin yleensä sisältää huomattavasti enemmän ja henkilökohtaisempaa tietoa kuin tavallinen käynnykkä. Tästä syystä laitteen tietoturvaan on syytä kiinnittää huomiota. Tietoturva voidaan jakaa seuraaviin osa-alueisiin:

Fyysinen tietoturva
Jos laite unohtuu tai varastetaan, rosvo ei saa päästä käsiksi tietoihin. Ratkaisuna näyttölukitus (pin-koodi) silloin, kun laite ei ole käytössä ja automaattinen lukitus lyhyen ajan jälkeen.
Verkkotilit
Jokaisella käytössä olevalla verkon palvelulla on oltava yksilöllinen ja turvallinen salasana. Käyttäjätunnus voi olla sama useammalla eri tilillä. Riittävä ratkaisu on salasanarunko + sääntö, joka liittyy käytettävän palvelun nimeen. Runko on jokin kummallinen ilmaus, jonka muistaa henkilökohtaisesti, vaikkapa Return0fJJ] ja runkoon liitetään osa palvelun nimeä, Microsoft-tilin tapauksessa vaikkapa lyhenne mic. Tällöin koko salasana olisi esimerkiksi muotoa Return0fmicJJ].
Verkkoon tallennetut tiedostot
Ratkaisuna todennäköisyysajattelu: suomen kieli suojaa jo paljon, sillä sitä eivät monetkaan hakkerit ymmärrä. Pilvipalveluun tallennetun valokuvan hakkeroinnin todennäköisyys on pieni, sillä käyttäjiä tunnetuilla palveluilla on suuruusluokkaa 100 miljoonaa. Todennäköisyys oman kuvan väärinkäytölle on yleensä pienempi kuin lottovoitolle.
Käyttäjän toiminta
Erittäin usein ongelmat johtuvat käyttäjän toiminnasta. Ratkaisuna tiedonhaku liittyen uusiin sovelluksiin, epämääräisten nettisivujen ja linkkien "Olet voittanut 10000000000 dollaria" tms. välttäminen.

 Älypuhelin,  tietokone ja  tabletti

Arvioiden mukaan muutaman vuoden kuluessa jopa 90 % Internetin käyttäjistä käyttää nettiä älypuhelimellaan. Kunnollinen tietokone on tarpeen, jos tuotetaan merkittävästi sisältöä, kuten vaikkapa kirjoitetaan julkaisuja tai ohjelmoidaan. Tärkeitä tietokoneen ominaisuuksia ovat mm.

  • tehokkuus suhteessa hintaan; erityisesti pöytätietokoneiden näytönohjainkortit
  • mahdollisuus liittää erilaisia näyttöjä ja muita lisälaitteita
  • näppäimistö, erityisesti kymmensormitekniikka ja näppäinkomennot.

Taulutietokone eli tabletti (padi, täppäri) soveltuu sisällön seuraamiseen, kuten lukemiseen ja videoiden katseluun. Näyttö on suurempi kuin älypuhelimessa, mutta laite ei mahdu taskuun eikä kirjoittaminen ole luontevaa. Myynnissä on toki erillisiä näppäimistöjä ja useat tabletit tukevat langatonta Bluetooth-tekniikkaa. Älypuhelin riittävän suurella näytöllä varustettuna saattaa tehdä tabletin tarpeettomaksi. Oheisessa videossa muutama seikka puhelimen teknisistä tiedoista.