Aloittelemme kurssia käytettävyyden perusharjoittelulla. Jos puhelimen näppäily on epämiellyttävä kokemus, ei innostus oppia syty alkukipinästä suuremmaksi paloksi. Tavoitteena on saada lähtökohdat älypuhelimen luontevan käytön harjoitteluun ja omaksumiseen.

  Lapset   ja aikuiset   oppimassa

Miksi lapset oppivat käyttämään mobiililaitteita luontevan oloisesti? He kokeilevat melkein kaikkia mahdollisia toimintoja, tekevät samoja asioita useita kertoja, tutustuvat erilaisiin vaihtoehtoihin ja hylkäävät toimimattomat vaihtoehdot suoraan. Oppimismenetelmä ei yleensä ole "optimaalinen", sillä se ei perustu tarkkaan analyysiin ihmisen ajattelun ja fyysisen olemuksen käytön mahdollisuuksista (kuinka moni lapsi keksii itse esimerkiksi "oikeaoppisen" urheilusuoritustekniikan?), mutta pelaa jollakin tasolla. Aikuiset puolestaan etsivät ratkaisua juuri tiettyyn kysymykseen. Vastausta on vaikea löytää, kun ei tiedä, missä on ja mitä ympäristöstä löytyy. Tapatottumukset (Duhigg, Covey) vaikuttavat merkittävästi toimintamalleihin, joita aikuinen ylipäänsä ryhtyy kokeilemaan. Bill Gatesin (1995) sanoin:

"Ihmiset ovat piintyneet nuorena opittuihin tapoihin eivätkä hevin halua muuttaa tuttuja kuvioita."

 Puhelimen perustoiminnoista

Älypuhelimen käytön oppii kokeilemalla eri vaihtoehtoja, painelemalla joskus vahingossa oikeita tai vääriä painikkeita, arvioimalla omaa käyttötaitoaan rehellisesti, opiskelemalla ja keskustelemalla aiheesta. Välillä nopeammin, välillä hitaammin, kuten taitojen opettelussa yleensä on tapana. Tekemällä ja kokeilemalla. Rehellisesti sanottuna saa olla aikamoinen tuuri, jos ensimmäinen käyttöön otettu älypuhelin on erinomaisesti itselle sopiva työkalu. Usein on tarpeen kokeilla erilaisia laitteita oikeassa käytössä, ennen kuin voi sanoa paremmin, mikä toimii.

Huomaa, että joskus puhelimen ohjelmistoissa on ohjelmointivirheitä eli laite ei toimi aivan kuten ohjekirjassa lukee. Puhelin voi myös jäädä jumiin eli mitään ei tapahdu, vaikka nappuloita painaa tai näyttöä koskettaa. Yleisin ratkaisu on käynnistää puhelin uudelleen. Jos puhelin menee pahasti jumiin, niin Hard Reset eli puhelimen täysi nollaus voi olla tarpeen. Lisää kertoo asialle omistautunut verkkosivusto.

Windows-puhelimen näytön alareunassa on muutama painike:

  •  Nuolipainike palaa "yhden vaiheen" takaisin ja painikkeen pitäminen pohjassa näyttää kaikki avoinna olevat ohjelmat. Ohjelmia selataan sivusuunnassa ja käynnissä olevan ohjelman voi poistaa vetämällä ohjelman kuvaketta alaspäin.
  •  Windows-painike palaa takaisin puhelimen aloitusnäyttöön.
  •  Hakupainike avaa Bing-hakukoneen ja käyttää Internet Explorer-mobiiliselainta.

Aloitusnäytön kuvakkeet eli ns. Live Tilet ovat responsiivisia. Niiden kokoa muutetaan pitämällä kuvaketta pohjassa (ruutuu muuttuu tummemmaksi) ja valitsemalla  avautuvasta valikosta. Kuvakkeita poistetaan valitsemalla yli vedetyn  pinnin kuva. Kuvakkeita voi myös muokata erillisellä asennettavalla ohjelmalla kuten My Live Tile. Uusien ohjelmien asentamista käsittelemme oppijaksolla  Ohjelmia +.

Vetämällä puhelimen yläreunasta alas aukeaa valikko, josta löytyvät pika-asetukset kuten WLAN, Bluetooth ja näytön kirkkaus, joista viimeinen vaikuttaa merkittävästi älypuhelimen akun kestoon. Puhelimen ääniasetuksia muutetaan äänenvoimakkuuspainikkeesta puhelimen sivussa. Puhelimessa on erilaisia ääniätyyppejä, kuten Kaiutin + ilmoitukset ja Media + sovellukset; näitä hallitaan erillisinä. Videoilla esitellään puhelimen peruskäytön näppituntumaa kolmessa osassa: aloitusnäyttö, alapalkin painikkeet sekä muut painikkeet.

 Tehtävä: aloitusnäytöt

Tehdään ulkoasultaan erilaisia aloitusnäyttöä (työpöytiä). Tässä vaiheessa ei tarvitse miettiä, mitä ohjelmat tekevät, kunhan harjoitellaan näppituntumaa. Poista aloitusnäytön kuvakkeet. Olet nyt aakkosellisessa ohjelmavalikossa, josta lisätään ohjelmia työpöydälle pitämällä ohjelman kuvaketta pohjassa ja napauttamalla lisää aloitusnäyttöön. Valitse joitakin ohjelmia ja siirrä ne työpöydälle. Muuta kuvakkeiden kokoa ja sijaintia. Tee tämä kaksi kertaa. Lisää harjoituksen lopuksi lopuksi tärkeät kuvakkeet kuten  puhelin,  viestit,  asetukset,  Ihmiset sekä Internet Explorer.

Katso inspiraatiota alla olevista kuvista ja käytännön vinkit oheisesta videosta. Huomaa, että kuvat sisältävät myös ohjelmia, joita ei ole puhelimessa oletuksena.

 Tehtävä: käyttötaitoa

Harjoitellaan usean ohjelman sekä puhelimen painikkeiden käyttöä yleisesti. Katso mallia oheisesta videosta ja tee mm. seuraavaa:

  • Avaa pika-asetukset vetämällä puhelimen yläreunasta alas ja muuta näytön kirkkautta.
  • Lukitse puhelin aina välillä ja avaa uudestaan.
  • Käynnistä useita ohjelmia ja palaa käynnistysten välissä takaisin alkuun -painikkeella.
  • Mistä pääset selaamaan ohjelmia, jotka ovat avoinna ja vaihtamaan toiseen ohjelmaan sujuvasti? Yritä keksiä pari esimerkkiä, joissa tästä taidosta voisi olla hyötyä

Ohjelmia ei tarvitse jatkuvasti sulkea ja avata uudestaan, niitä voi jättää taustalle. Tämä kuluttaa hieman enemmän akkuvirtaa, mutta ei merkittävästi vaikuta puhelimen käyttöön, jos laitteen lataa päivittäin (eismerkiksi joka yö).

 Microsoft-tilin käyttöönotto

Tee itsellesi (tai ota käyttöön olemassa oleva) henkilökohtainen Microsoft-tili. Tiliä tarvitaan mm. uusien ohjelmien asentamiseen, laitteen päivittämiseen ja yhteystietojen hallintaan. Tilin sähköpostiosoite on muotoa tunnus@outlook.com (tai tunnus@hotmail.com), missä osan tunnus valitset itse sekä myös tilin henkilökohtaisen salasanan. Mikäli sinulla on jo live.com tai windowslive.com-tili, voit käyttää sitä: se on myös Microsoft-tili.

Ohessa video sekä muutama kuva, videolla tilin luonnin periaatteet. Lisäksi on virallinen ohje, mutta sitä ei useinkaan ole tarpeen lukea. Lopuksi aktivoi tili puhelimesi asetuksista eli

Asetukset sähköposti + tilit Microsoft-tili