Tervetuloa! Nimeni on Riku E. Järvinen ja toimin koulutusalan yrittäjänä: yritykseni on Tieto- ja viestintätekniikkakoulu. Vapaalla kiinnostavat liikunta, musiikki ja tietokirjallisuus. Varoituksen sana: innostun asian ymmärtämisestä helposti ja laatimani materiaalit yhdistävät useita asioita toisiinsa. Tämän oppijakson tavoitteena on saada vastaus kysymykseen: ''Miksi älypuhelin?''

 Puhelin pois myyntipaketista

 Käyttöä & historiaa

Nykyään noin 100 € kustantava älypuhelin on tehokkaampi kuin 80–luvun supertietokone Cray II (katso ohjekirja), joka tuolloin maksoi miljoonia dollareita. Supertietokoneita käytetään teollisuudessa ja tieteellisessä tutkimuksessa. Näin katsottuna ei ole kummallista, että älypuhelimella voi tehdä lukuisia toimintoja. 80–luvulla tietokonealan ammattilaisten kehitystyön huipentuma, tuhansia ihmistyövuosia, oli teholtaan vain osan siitä, mitä älypuhelimen grafiikkasuoritin (GPU) nykyään. Käyttäjän ei kannata yrittää ymmärtää kaikkea puhelimen toiminnasta ja laitteen ominaisuuksia selvitetään tarkemmin silloin, kun niitä oikeasti tarvitaan.

Henkilökohtaisen viestintälaitteen historia on suurin piirtein yhtä pitkä kuin tietoverkkojen verkon eli Internetin historia. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden kuluessa ovat kuluttajan näkökulmasta tapahtuneet lähes kaikki verkkoyhteiskunnan merkittävimmät kehitysaskeleet, joita toki voimakkaasti pohjustettiin 40– ja 50–luvuilta lähtien. Ensimmäisen polven "oma" viestintälaite oli kännykkä, jota seurasi älypuhelin. Uusiin keksintöihin suhtautumisesta on historiassa monia jälkiviisaasti arvioiden kummallisia huomioita. Esimerkiksi puhelin, Western Union v. 1876, vapaasti mukaillen:

"Liian paljon puutteita, jotta voisimme pitää laitetta vakavasti otettavana kommunikaatiovälineenä."

Vastustusta ovat kohdanneet myös mm. kuulakärkikynä, lentokone, mikroaaltouuni ja monet muut nykyään varsin yleiset vempaimet. Seuraava on Digital Equipment Corporation:n (DEC) toisen perustajan, Ken Olsenin, suusta vuodelta 1977 suomeksi käännettynä (viittaa siihen, että tietokone ohjaisi kodin toimintoja, kuten ovien avausta ja vastaavaa):

"Ei ole mitään syytä, miksi kukaan ihminen haluaisi tietokonetta kotiinsa."

 Miksi älypuhelin?

Nykymaailma on menossa kohti digihumanismia, jossa ihmiset käyttävät teknologiaa oman toimintansa luontevana osana tai jatkeena. Esimerkiksi älykellot, Google-lasit ja vastaavat innovaatiot tuovat teknologiaa yhä lähemmäksi ihmistä.

Usein minulta kysytään: "Hei Riku, mikä älypuhelin minun tulisi ostaa?" Vastaan: "Riippuu siitä, mitä haluat laitteella tehdä." Älypuhelin on työkalu, joka mahdollistaa toimintoja. Sitä ei pidä käyttää vain sen vuoksi, että se on olemassa. Laitteen täytyy antaa jotain merkityksellistä toimintaamme. Tavallisesti älypuhelimen käyttö liittyy viestintään, joskus taas pelaamiseen, lukemiseen, musiikin kuunteluun tai muihin harrastuksiin (liikunta, ruoanlaitto, keräily,...). Hyvin yleisesti sanoen kyseessä on vempain, jolla saadaan tietoa ympäristöstä ja joka myös voi lähettää tietoa ympäristöön erilaisia kanavia pitkin. Seuraavassa lueteltuna muutamia juttuja.

  • Henkilökohtainen käyttötarkoitus. Ennen laitteen kokeilua ei aina voi edes tietää, mitä käyttö tulee olemaan vaikkapa parin kuukauden kuluttua. Kannustan kokeilemiseen!
  • Näytön koko. Katselupinta-alan on oltava niin suuri, että perustoimintojen käyttäminen tuntuu järkevältä ja puhelimeen saa hyvän näppituntuman. Mitä muuta tarvitaan, se riippuu käyttötarkoituksesta.
  • Hinta-laatu. Noin sadan euron älypuhelimet ovat kirjoitushetkellä riittäviä peruskäyttöön, mikäli ei ole tarvetta erityisen suurelle näytölle.
  • Ylläpito. Älypuhelimen todellinen käyttöikä nykyään on noin kolmisen vuotta. Laite kannattaa uusia säännöllisesti jo siitä syystä, että ohjelmat eivät kunnolla toimi vanhoilla laitteilla.

 Keskustelu: Miksi älypuhelin?

Tehdään kolmen hengen ryhmät. Kymmenen minuuttia aikaa, keskustelkaa teemalla Miksi älypuhelin? ja tuokaa esiin omia ajatuksianne laitteen käytöstä. Sitten käydään yhdessä läpi. Aiheeseen liittyviä näkökulmia ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Mistä haluaisit kurssilla saada tietoa?
  • Käyttötarkoitukset verrattuna tavalliseen kännykkään?
  • Älypuhelin suhteessa muihin laitteisiin (tabletti, PC)?

Keskustelun jälkeen tehdään kurssin aloituskysely älypuhelimella.

Allekirjoittaneen vastaus

Henkilökohtainen viestintälaite, josta ihmisen tavoittaa tarvittaessa, on nyt ja todennäköisesti myös tulevaisuudessa jokaisella. Älypuhelin yleistää tavallisen kännykän viestintää eli puheen ja tekstiviestin rinnalla on uusia verkon viestintäkanavia, mm. pikaviestimet, sosiaalisen median palvelut ja sähköposti. Älypuhelimella on lisäksi muita käytön alueita, yleensä korvaamassa aiempia erillislaitteita, mm. kalenteri, kamera, kartta / navigaattori, taskulamppu, kitaranviritin, kaukosäädin, uutisten ja kirjojen lukulaite. Lyhyesti sanoen puhelimella on ja tulee olemaan mahdollisuus tehdä kaikkia niitä toimintoja, joihin taskuun mahtuvan tietokoneen tekniikka soveltuvin osin liittyy tai voi liittyä ihmisten elämässä.

Kysymykset kuten "Siirrynkö älypuhelimeen?" tai "Älypuhelin vai tietokone?" ovat liian laitekeskeisiä. Olemme ihmisiä, jotka tekevät asioita ja laitteet mahdollistavat tekemisen. Laitetta tai ohjelmaa ei pidä käyttää siksi, että se on olemassa. Tarvitaan käyttötarkoitus tai ainakin epäilys siitä ja intoa tutustua asiaan.