iPhone sisältää runsaasti sovelluksia suoraan paketista. Tästä eteenpäin termit (mobiili)ohjelma, sovellus ja app tarkoittavat samaa asiaa eli älypuhelimessa toimivaa juttua. Joskus puhutaan sovelluksen sijaan palvelusta. Esimerkiksi iCloud-palvelu käsittää enemmän kuin puhelimessa toimivan sovelluksen. Tavoitteena on saada yleiskäsitys iPhonessa oletuksena toimivista sovelluksista.

 Ennakkokäsityksistä

Älypuhelimen käyttöön ei ole olemassa yhtä ja ainoaa, oikeaa ja hyvin määriteltyä tapaa. Käyttö riippuu siitä, mihin laitetta tarvitaan ja muotoutuu henkilökohtaiseksi ajan kuluessa. Joitakin perusteita toki on olemassa, varsinkin silloin, kun puhutaan sovellusten yhteiskäytöstä annetun tavoitteen saavuttamiseksi tai ergonomiasta. Jotta käyttö onnistuisi, vaaditaan 21. vuosisadan taitoja kuten

 • oma-aloitteista tiedon etsintää
 • kriittistä ajattelua
 • kykyä ratkaista pieniä loogisia ongelmia.

Ideaalitapauksessa taidot ovat luonteva osa tekemistä ja niitä tulee sovellettua lähes huomaamatta. Vaaditaan rehellisyyttä omalle itselle sekä aitoa kiinnostusta kehittää omaa osaamista. Joskus puhutaan Flow-tilasta, jonka esitteli 1970–luvulla unkarilainen tutkija Mihaly Csikszentmihalyi; tunnettu kirja aiheesta on vuodelta 1991. Samantapaisia näkemyksiä ovat tuoneet ilmi mm. Edward L. Deci, Richard M. Ryan ja Joseph D. Novak.

 Puhelin ja viestit

iPhonen puhelin- ja viestiominaisuuksia käytetään vastaavien sovellusten kautta. Puhelin-sovelluksessa soitetut ja vastatut puhelut näkyvät alapalkin kohdassa äskeiset. Alapalkista löytyvät myös numeronäppäimistö ja yhteystiedot. Puhelimen  tekstiviestit esitetään keskustelujen ketjuina per yhteystieto eli on helppoa tarkistaa, mistä puhuttiin. Saman asian ajavat myös ilmaiset viestintäpalvelut verkkoyhteyden kautta, kuten Messenger tai Whatsapp, mikäli tutut käyttävät niitä. Viestien lähettäminen verkkoyhteyden kautta on järkevää esimerkiksi silloin, kun käytössä on WLAN ja ollaan ulkomailla; vastaavasti Skype-puhelut.

Viestin kentässä olevan tekstin voi kopioida pitämällä sitä hetken aikaa pohjassa ja valitsemalla Kopioi. Tämä on hyödyllistä, kun sama viesti tulee lähettää eteenpäin, mutta eri viestintäkanavaa pitkin.

 Yhteystiedot

Apple ID:n yhteyteen on mahdollista tallentaa omat yhteystiedot. Pilvipalvelun käyttö tarkoittaa, että puhelimessa oleva tieto on aina varmistettuna verkkoon ja käytettävissä myös muissa laitteissa. Yhteystietojen tallentaminen pilveen on järkevää, sillä tiedot

 • voivat sisältää nimen ja puhelinnumeron lisäksi mm. osoitetiedot, sähköpostin, valokuvan ihmisestä sekä organisaation nimen.
 • saattavat tulevaisuudessa päivittyä automaattisesti, kun niihin tehdään muutoksia eli pysyvät automaattisesti ajan tasalla.
 • eivät katoa, vaikka puhelimelle tai SIM-kortille tapahtuisi jotain ikävää, esimerkiksi laite putoaa vesilätäkköön / ojaan tms.

 Tehtävä: yhteystiedot

Siirretään yhteystiedot SIM-kortilta Applen palveluun. Varmista, että sinulla on Apple ID puhelimessa toimivana. Avaa Asetukset ja rullaa alaspäin kohtaan Posti, yhteystiedot, kalenterit ja edelleen kohtaan Tuo SIM-yhteystiedot. Edellinen rimpsu toimintosarjana:

Asetukset Posti, yhteystiedot, kalenterit Tuo SIM-yhteystiedot.

Lisää uusi yhteystieto ohjelman ruudun yläosan -kohdasta. Lisättävä henkilö on kurssin opettaja, tiedot alla:

 • Riku E. Järvinen
 • 040 1939 476
 • riku(at)tvtkoulu.fi
 • Koulutusyrittäjä
 • Ota valokuva opettajasta eli paina kasvon kuvaa vasemmalla ja Lisää kuva.

Yhteystiedon muokkaaminen onnistuu painamalla Muokkaa oikeasta yläkulmasta yhteystiedon kohdalla. Voit lisätä yhteystietoja suosikkilistalle, joka löytyy aivan vasemmalta alhaalta. Huom. Joissakin tapauksissa kaikki SIM-kortin yhteystiedot eivät siirry Googlen yhteystietoihin, joten tarkasta yhteystiedot vielä siirron jälkeen.

 Sähköposti

Apple-tiliin oletuksena kuuluva sähköpostiosoite on muotoa tunnus@icloud.com. Puhelimeen saa toki myös muita sähköpostitilejä. Tili lisätään kohdasta

Asetukset Posti, yhteystiedot, kalenterit Lisää tili.

Yleisen IMAP-tilin lisääminen vaatii oman käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi yleensä lähtevän ja saapuvan postin palvelimien nimet sekä tiedot porttinimistä ja niiden tietoturvasta (SSL, TSL). Joissakin palveluissa on rajoituksia, jotka estävät sähköpostin käytön muuten kuin Webmailin eli verkkoselaimen käytön kautta.

 Safari (selain)

iPhonen, kuten myös muiden iOS ja OS X -laitteiden mukana toimitetaan Safari-selain, joka on verraten nopea ja suht hyvin yhteensopiva erilaisten verkon sisältöjen kanssa. Selaimen todennäköisesti yleisin käyttötarkoitus on tiedonhaku, mm. aikataulut, aukioloajat, osoitteet ja vastaavat. Oleelliset toiminnot ovat välilehdet, selaushistoria, verkkosivun sisällön jakaminen, kirjanmerkit ja sivun kiinnittäminen aloitusnäyttöön. Safarin asetuksiin pääsee puhelimen asetusvalikon kautta kohdasta Safari.

iPhonelle on myös lukuisia muita selaimia, esimerkiksi Maxthon. Tyypillisesti ei-standardeissa selaimissa on lisäominaisuuksia ja ne saattavat toimia nopeasti, mutta usein kohdataan myös yhteensopivuusongelmia verkon sisältöjen kanssa.

 Kamera

Kameran laatu älypuhelimissa on hyvä perustason kuvaamiseen. iPhonen kamera on älypuhelimien keskitasoa parempi. Kameraa voi käyttää ainakin takuukuittien digitointiin, yhteystietoihin sekä lomakuviin. Kamera on hyödyllinen myös silloin, kun tietää miltä jokin tavara näyttää, mutta ei tiedä täsmällistä termiä. Kuva kertoo paljon ja nopeasti.

Kuvat varmuuskopioidaan iPhonessa iCloud Drive-palveluun, jos se on käytössä (uudehkot Applen laitteet). Esimerkiksi Googlen ja Dropboxin palvelut toimivat myös hyvin. Kuvien lataaminen pilvipalveluun ei ole merkittävä tietoturvariski, sillä palveluilla on satoja miljoonia käyttäjiä ja kuvia arviolta kymmeniä miljardeja. Todennäköisyys sille, että omia kuvia käytetään väärin, on arviolta samaa luokkaa kuin voittaisi lotossa. Kameran käytön oppii kokeilemalla eikä virallista ohjetta ole tarpeen lukea ainakaan aluksi.

 Tehtävä: kamera

Säädetään puhelin lähettämään kuvat automaattisesti  iCloud-palveluun, joka kuuluu Apple ID:n yhteyteen ja sisältää 5 Gt ilmaista tallennustilaa. Palveluun mahtuu tuhansia puhelimella otettuja valokuvia, sillä yhden kuvan koko on luokkaa 2 Mt (puhelimessa iPhone 5s). Valitaan asetuksista kohta iCloud ja tarkistetaan, että Kuvat-kohta on asennossa Päällä. Voit lisäksi valita kuvasarjojen siirron. Koko edellinen rimpsu:

Asetukset iCloud Kuvat (Päällä).

Tee seuraavat tehtävät:

 • Säädä kuvat latautumaan automaattisesti em. ohjeen mukaan.
 • Ota muutama testikuva.
 • Käy itsenäisesti läpi Kuvat-sovellus.
 • Varmista ainakin yhdeltä kurssikaverilta, että homma toimii.

Jos valokuvia katsoo vain puhelimella, varmuuskopioinnin tarkemmasta toiminnasta ei tarvitse välittää. Riittää, että tietää valokuvien olevan varmuuskopioituna verkkoon, jos puhelimen kanssa tulee joskus ongelmia. Applen laitteiden yhteiskäytössä kuvia on mahdollista tarkastella Macbook-tietokoneella tai vaikkapa Apple TV:llä liitettynä taulutelevisioon.

 Kartat ja navigointi

Älypuhelimet ovat yleistyneet navigaattoreiden korvikkeina. Applen Kartat-palvelu (taustalla TomTom) on laadukas, mutta vaatii toimiakseen verkkoyhteyden eikä tarjoa mahdollisuutta ladata karttoja puhelimen muistiin. Navigointi onnistuu niin autolla kuin kävellen (lyhyet etäisyydet) eli esimerkiksi erillistä kaupungin karttaa ei tarvita puhelimen lisäksi. Karttapalvelun käyttö kuluttaa melko paljon puhelimen akkua.

Applen karttapalvelu käyttää useimmiten mobiilidataa. Mikäli on tarvetta laajoille offline-kartoille, tulee käyttää erillistä sovellusta, esimerkiksi TomTomin App Storesta ladattavia karttoja; kaupunkien kartoille CityMaps2Go.

 Tehtävä: navigointia

Navigointi aloitetaan valitsemalla Kartat-sovellus ja kirjoittamalla navigoinnin kohde näytön yläosan tekstikenttään (myös puheohjaus). Kaareutuvan nuolen kuva tekstikentän vasemmalla puolella määrittää navigoinnin alku- ja loppupaikan. Näytön yläosassa voi valita joko ajonavigoinnin tai kävelynavigoinnin. Ohjelmat-painike näytön yläosassa mahdollistaa muiden navigointiohjelmien käytön, esimerkiksi Google Mapsin, jos se on asennettu puhelimeen. Navigointi lähtee käyntiin näytön alaosan Aloita-painikkeesta.

Toiminnallinen navigointiharjoitus kävellen. Kirjoitetaan karttaan osoite, joka on lyhyen kävelymatkan päässä. Lähdetään testaamaan navigointia! Kun ollaan saavuttu päätepisteeseen, palataan takaisin oppitunnille. Huomaa, että karttaohjelmaa voi zoomata kahdella sormella ja karttaa voi myös pyörittää.