iPhonen asetuksissa on säätöjä liittyen mm. laitteeseen itseensä, tietoliikenteeseen, verkkotileihin ja hälytysääniin. Oppijakson tavoitteena on saada yleiskäsitys asetuksista.

 Uteliaisuudesta

Palataan hetkeksi takaisin  lapsiin ja  aikuisiin. Kun aikuinen kohtaa ongelman tietolaitteen kanssa, hän haluaa vastauksen tiettyyn kysymykseen ja vain siihen, nopeasti. Uteliaisuus kokeilla ja tutkia puuttuu. Kun lapsi kohtaa saman ongelman, hän saattaa jäädä joksikin aikaa ohjelman valikoihin "pyörimään" ja katsomaan, mitä kaikkea sieltä löytyy. Toiminnallaan hän saa hyvän näppituntuman laitteeseen sekä peruskäsityksen, missä eri jutut käytännössä ovat. Joskus lapsi unohtaa, mitä alun perin piti tehdä ja tekeekin jotain ihan muuta (!). Kun puhutaan luontaisesta innosta kokeilla ja leikkiä, meidän kannattaa ottaa mallia lapsilta. Mutta: tehdään asiat vähän tarkemmin ja edetään suunnitelmallisesti. Oheisessa taulukossa muutamia tietolaitteita ja niiden laskentatehoja.

Laite Teho (GFLOPS) Hinta (€ / $) Paino (kg)
CDC 6600 (1964) 0,001 (CPU) 8 000 000 Paljon
Cray II (1985) 1,9 (CPU) 15 000 000 Paljon
Nokia Lumia 620 (2012) 19,2 (GPU) 100 0,13
Apple iPhone 5s (2013) 76,8 (GPU) 600 0,11
Samsung Note 4 (2014) ~150 (GPU) 750 0,18
Playstation 4 (2013) 1840 (GPU) 400 2,8
AMD R295 X2 (2014) 11500 (GPU) 1000 1?
Tianhe-2 (2013) 33860000 (CPU) 390 000 000 Paljon

 Kysymyksiä... ja asetuksia

Liian usein minulta kysytään: "Onko puhelimessani asetus X?" Vastaan: "Katsotaan, onko laitteessasi asetusta X.". Jos sitä ei löydy etsimällä, haetaan lisätietoa tukipalvelusta tai sopivilla hakusanoilla. Joskus kurkataan laitteen ohjekirjaan. Tavoitteena on välttää turhaa, tarpeetonta tietoa. Sitä on ollut yhdelle ihmiselle liikaa jo satojen vuosien ajan.

Toinen yleinen kysymys on suurin piirtein muotoa: "Miten voin selailla valikkoa, kun en ymmärrä mitä siellä sanotaan?" Tämä on helppoa ratkaista. Jokaisen asetuksen kohdalla selvitetään, mitä asetus tarkoittaa, esimerkiksi WLAN, Bluetooth, Mobiilidata,... toisin sanoen (i) kokeillaan mitä asetus tekee, (ii) luetaan jostakin tietolähteestä mitä asetus tekee tai (iii) kysytään joltakulta.

Kysymykset kuten "Mikä on WLAN?" tai "Mikä on Bluetooth?" eivät ole riittävän tarkkoja. Haluaako kysyjä esimerkiksi WLAN:iin liittyen tietää jotain tekniikasta, brändinimestä vai yleisesti kuluttajatasolla? Se, ettei tietolaitteen toiminnan teknistä perustaa ymmärrä kunnolla tai tarkasti, on lähes aina mielummin sääntö kuin poikkeus nykyaikana.

 Tärkeimmistä asetuksista

iOS-laitteilla on merkittävä etu suhteessa Windows- ja Android-puhelimiin: asetusvalikko on eri malleissa, sekä iPhoneissa että iPadeissä, käytännössä samanlainen. Valikko on jaoteltu melko tarkasti ja paras keino saada siitä käsitystä on selailla alavalikoita jonkin aikaa & kokeilla toimintoja. Tärkeimmät asetukset peruskäytön näkökulmasta ovat

  • Wi-Fi
  • Oma yhteyspiste
  • Yleiset (sis. Käyttöapu)
  • Äänet
  • Touch ID ja pääsykoodi
  • iTunes- ja App Store
  • Posti, yhteystiedot ja kalenterit
  • Sovelluskohtaiset asetukset

Tärkeimmät asetukset riippuvat toki käyttötarkoituksesta. Erityisesti niiden sovellusten osalta, joita käyttää usein, on hyvä käydä asetukset tarkasti läpi. Oheisilla videoilla puhelimen asetukset kahdessa osassa (yleiskatsaus ja sovelluskohtaisesti).

 Tehtävä: asetusvalikkoon!

Piirretään asetukset paperille miellekarttana tai listana. Pareittain, kolmen hengen ryhmissä tai yksin. Jokainen tekee oman piirroksen. Puhelimesta Asetukset-valikko auki ja aloitetaan. Epäoleelliset jätetään pois, mielenkiintoiset lisätään rakenteeseen. Kaikki asetukset eivät ole kaikille tarpeellisia.

Testataan asetuksia ja luetaan asetusten yhteydessä olevat tekstikuvaukset. Kaikkiin pikku yksityiskohtiin ei kannata mennä liian syvälle tässä tehtävässä. Kirjoita ylös asetukset, joiden toiminta vaikuttaa epäselvältä ja/tai joista haluaisit lisätietoa. Katso mallia oheisesta videosta sekä kuvasarjasta. HUOM alla oleva kuvasarja on tehty hieman erilaiselle puhelimelle, jossa on vain kaksi päävalikkoa.

 Keskustelu asetuksista

Keskustellaan yhdessä, mitkä ovat oleellisia asetuksia ja miksi näin. Tarkastetaan, että yleisimmät asetukset ja niiden vaikutukset ovat selvät kaikille. Lapsenomainen lähestyminen asetusvalikon tutkimiseen ja uudelleen tutkimiseen kannattaa pitää mielessä, vaikka yksityiskohtia tuntuisikin olevan liikaa. Kun homma alkaa maistua puulta, pitää hieman taukoa ja tekee jotain muuta, käy vaikkapa kävelylenkillä ja kahvilla keskustassa.

Asetusten tarpeellisuus näkyy käytön kautta. Yleisesti ottaen ei nykyaikana ole järkevää opetella asetuksia ja vastaavia ulkomuistiin, jos niillä ei ole käyttöä. Tekniikka on lähtökohtaisesti työväline eikä vain lisää työtä jatkuvasti vaativa osa-alue. Toisaalta puhelimet saavat jatkuvasti uusia ominaisuuksia ja oleelliseksi periaatteeksi muodostuu valinta vaihtoehdoista, ei niinkään kaiken mahdollisen tekeminen.