Katsotaan tarkemmin muutamia iPhonen käytettävyyteen liittyviä seikkoja. Oppimisjakso tukee kaikkia muita kurssin asioita, joitakin juttuja kerrataan. Tarkastellaan mm. käytön esteettömyyttä, Spotlight-hakua ja tutkitaan, miten "sekaisin menneen" laitteen voi tarvittaessa palauttaa tehdasasetuksille.

 Esteettömyys

iPhonessa on melko hyvin huomioitu käytettävyys sekä käytön esteettömyys. Käyttöapu-valikko löytyy kohdasta

Asetukset Yleiset Käyttöapu

Käyttöapu sisältää runsaasti asetuksia, joihin on hyvä tutustua omassa rauhassa, mm. zoomauksen ja tekstin koon. Lisäksi tulee muistaa, että mobiililaitteissa ohjelmisto ei välttämättä toimi täydellisesti yhteen kaiken mahdollisen verkon sisällön kanssa. Oheiset kuvat ja video kertovat aiheesta tarkemmmin.

 Pääsykoodi

Pääsykoodi on tietoturvan näkökulmasta järkevää laittaa päälle:

Asetukset Touch ID ja pääsykoodi Ota pääsykoodi käyttöön

Salasanaksi sopii vaikkapa pankkikortin tunnusluku, jonka asetuksen aktivoinnin jälkeen joutuu kirjoittamaan aina, kun puhelimen avaa lukituksesta. Helppo ja käytännöllinen tapa muistaa tärkeä numerosarja. Toisaalta jos joku varastaa puhelimen, hän ei voi lähettää epämääräistä materiaalia laajalle yleisölle tai ladata puhelimeen sadoilla euroilla maksullisia sovelluksia. Oheisella videolla käydään läpi pääsykoodin käyttöönotto.

 Puhelimen nollaus

Joskus iPhone voi mennä niin pahasti sekaisin, että kosketusnäyttö ei pelaa eikä puhelimella pysty tekemään mitään. Vika voi olla ohjelmistoperäinen ja mikäli näin on, ei huollossa käyttäminen ole välttämätöntä. Yleisin ratkaisu on käynnistää iPhone uudelleen. Puhelimen nollaus voi "viimeisenä keinona" olla tarpeen. Nollaustoiminto löytyy puhelimen asetuksista kohdasta

Asetukset Yleiset Nollaa Poista kaikki sisältö ja asetukset

Edellinen palauttaa puhelimen ohjelmiston osalta samaan tilaan kuin missä se oli ostettaessa! Yksityiskohdat oheisella videolla.

 Tietoturvasta

Älypuhelin sisältää huomattavasti enemmän ja henkilökohtaisempaa tietoa kuin tavallinen kännykkä. Tästä syystä laitteen tietoturvaan on syytä kiinnittää huomiota. Tietoturva voidaan karkeasti jakaa neljään osa-alueeseen: Fyysinen, Verkkotilit, Tiedostot sekä Käyttäjä. Hyvä tietoturva nojaa vahvasti kahteen ensimmäiseen kohtaan, jotka valitettavasti ovat usein heikolla pohjalla todellisuudessa.

Lyhyesti sanoen: älylaitteessa olisi hyvä olla jonkinlainen salasana, joka aktivoituu puhelimen lukituksen yhteydessä. Lisäksi verkon palveluissa suositellaan uniikkeja salasanoja, jotta yhden palvelun tietomurto ei mahdollista muiden palveluiden hakkerointia. Itse suosin salasanarungon käyttöä; videolla asiasta, tosin Android-puhelimelle.

Fyysinen tietoturva
Jos laite unohtuu tai varastetaan, rosvo ei saa päästä käsiksi tietoihin. Ratkaisuna näyttölukitus (pin-koodi) silloin, kun laite ei ole käytössä ja automaattinen lukitus lyhyen ajan jälkeen.
Verkkotilit
Jokaisella käytössä olevalla verkon palvelulla on oltava yksilöllinen ja turvallinen salasana. Käyttäjätunnus voi olla sama useammalla eri tilillä. Riittävä ratkaisu on salasanarunko + sääntö, joka liittyy käytettävän palvelun nimeen. Runko on jokin kummallinen ilmaus, jonka muistaa henkilökohtaisesti, vaikkapa Ankka2Grill) ja runkoon liitetään osa palvelun nimeä, Google-tilin tapauksessa vaikkapa lyhenne Goo. Tällöin koko salasana olisi esimerkiksi muotoa Ankka2Grill)Goo.
Verkkoon tallennetut tiedostot
Ratkaisuna todennäköisyysajattelu: suomen kieli suojaa jo paljon, sillä sitä eivät monetkaan hakkerit ymmärrä. Pilvipalveluun tallennetun valokuvan hakkeroinnin todennäköisyys on pieni, sillä käyttäjiä tunnetuilla palveluilla on suuruusluokkaa 100 miljoonaa. Todennäköisyys oman kuvan väärinkäytölle on yleensä pienempi kuin lottovoitolle.
Käyttäjän toiminta
Erittäin usein ongelmat johtuvat käyttäjän toiminnasta. Ratkaisuna tiedonhaku liittyen uusiin sovelluksiin, epämääräisten nettisivujen ja linkkien "Olet voittanut 10000000000 dollaria" tms. välttäminen. Omaa sähköpostiosoitetta kannattaa myös "varjella" eli esimerkiksi käyttää erillistä osoitetta kaupallisille palveluillle.

 Spotlight hakutoiminto

Applen laitteet sisältävät tehokkaan Spotlight-hakutoiminnon. Spotlightin avulla iPhonesta (tai iPadista, Macista) voi etsiä melkein mitä tahansa, kuten vaikkapa yhteystietoja, sähköposteja, kalenterin tapahtumia sekä sovelluksia. Hakutoiminto on usein nopeampi kuin usean peräkkäisen valikon "kahlaaminen". Toiminto tulee käyttöön vetämällä ruudun keskiosasta alaspäin ja kirjoittamalla sopivan hakusanan. Spotlightin asetuksia eli "mitä se löytää" säädetään puhelimen asetuksista. Oheisella videolla asiasta tarkemmin.

 Applen laitteiden yhteiskäytöstä

Lyhyesti sanottuna synkronointi tarkoittaa, että uusin tieto on käyttäjällä aina riippumatta siitä, millä laitteellaan hän tekee asioita. Kyseessä on pilvipalvelun käyttö, Applen tapauksessa iCloud Drive, joka synkronoi mm. yhteystiedot, sähköpostin, muistiinpanot, dokumentit ja valokuvat Applen laitteille. iPhonella / iPadillä iCloud Drivessä olevien tiedostojen hallintaan käy esimerkiksi sovellus nimeltä Documents. Kirjoitushetkellä iCloud Drive on verraten uusi palvelu eikä välttämättä toimi aivan kuten palvelun mainoksissa sanotaan. Lisätietoa Applen sivuilta.

Ideana Applen laitteiden käytössä on tyypillisesti se, että käytetään sovelluksia suoraan eri laitteilla. Toisin sanoen ei etsitä sopivaa dokumenttia tiedostonhallinnasta, vaan avataan sovellus ja dokumentti usein löytyy viimeksi käytettyjen tiedostojen joukosta.

 Älypuhelin,  tietokone ja  tabletti

Arvioiden mukaan muutaman vuoden kuluessa jopa 90 % Internetin käyttäjistä käyttää nettiä älypuhelimellaan. Kunnollinen tietokone on tarpeen, jos tuotetaan merkittävästi sisältöä, kuten vaikkapa kirjoitetaan julkaisuja tai ohjelmoidaan. Tärkeitä tietokoneen ominaisuuksia ovat mm.

  • tehokkuus suhteessa hintaan; erityisesti näytönohjainkortit
  • mahdollisuus liittää erilaisia lisälaitteita
  • näppäimistö, erityisesti jos kirjoittaa paljon.

Taulutietokone eli tabletti (padi, täppäri) soveltuu sisällön seuraamiseen, kuten lukemiseen ja videoihin. Laite käynnistyy nopeasti ja sisältää myös mm. mikrofonin ja kameran.