Jatkamme kurssia käytettävyyden perusharjoittelulla. Jos puhelimen näppäily on epämiellyttävä kokemus, ei innostus oppia syty alkukipinästä suuremmaksi paloksi. Tavoitteena on saada lähtökohdat älypuhelimen luontevan käytön harjoitteluun ja omaksumiseen.

  Lapset ja aikuiset oppimassa

Miksi lapset oppivat käyttämään mobiililaitteita luontevan oloisesti? Yksinkertaista. He (i) kokeilevat useita erilaisia toimintoja, (ii) tekevät toistuvasti samoja asioita ja erityisesti (iii) hylkäävät toimimattomat jutut nopeasti. Oppimismenetelmä ei perustu tarkkaan analyysiin ihmisen ajattelusta ja toiminnasta, mutta pelaa kohtuullisesti. Mietitään vaikkapa urheilua; kuinka moni löytää itse esimerkiksi hyvän tekniikan seiväshyppyyn, ilman valmentajaa?

Kokeileva oppiminen on digitaalisessa maailmassa lähtökohtana. Tästä huolimatta aikuiset eivät kokeile, vaan haluavat vastauksen juuri tiettyyn kysymykseen. Vastausta on vaikea löytää, kun ei tiedä, missä on ja mitä ympäristöstä löytyy. Tapatottumukset vaikuttavat merkittävästi asioihin, joita aikuinen ryhtyy kokeilemaan. Bill Gates:

"Ihmiset ovat piintyneet nuorena opittuihin tapoihin eivätkä hevin halua muuttaa tuttuja kuvioita."

Älypuhelimen käytön oppii kokeilemalla eri vaihtoehtoja, painelemalla joskus vahingossa oikeita sekä vääriä painikkeita ja arvioimalla omaa käyttötaitoaan rehellisesti. Välillä nopeammin, välillä hitaammin, kuten taitojen opettelussa yleensä on tapana. Käyttöä EI OPI vain kirjoittamalla vihkomuistiinpanoja.

 Tehtävä: Kello

Yksinkertainen, mutta älykäs herätyskello. Hälytysten asetuksista voit säätää mm. päivät, jolloin hälytys on voimassa (toisto) sekä hälytysäänen ja määritellä useita hälytyksiä tarpeen mukaan. Herätyskello soi myös, vaikka puhelin olisi äänettömällä (kannattaa kuitenkin testata tämä etukäteen).

Kello on hyvä harjoitteluohjelma, jonka kautta voi tutustua puhelimen käytön näppituntumaan ilman suurta vaaraa siitä, että tekisi vahingossa jotain pahasti väärin. Oheisella videolla käydään kellon toiminta perusteellisesti läpi sekä puhutaan hieman myös älylaitteen käytön oppimisesta yleisesti.

 Puhelimen perustoiminnoista

iPhonen alareunassa on pyöreä nappula, josta käytetään nimitystä koti-painike. Painamalla sitä palataan aina takaisin puhelimen alkunäytölle. Kaksoisklikkaus näyttää käynnissä olevat sovellukset, joita selataan vetämällä vasemmalle tai oikealle. Sovellus suljetaan (tässä tilassa) vetämällä sormella sovelluksen kuvaa ylöspäin.

Aloitusnäyttö sisältää sovellusten pikakuvakkeita. Sovellus käynnistetään painamalla sovelluksen kuvaketta ja sovelluskuvakkeen paikkaa voi siirtää pitämällä kuvaketta hetkisen pohjassa, jonka jälkeen kuvakkeet alkavat heilua ruudulla. Sovellus poistetaan laitteesta napauttamalla heiluvan kuvakkeen vasemmassa yläkulmassa olevaa ruksia. Puhelimessa oletuksena olevia sovelluksia ei tosin voi poistaa. Kuvakkeiden heiluminen lopetetaan napauttamalla kerran koti-painiketta.

Kuvakkeita voi järjestellä kansioihin vetämällä kaksi kuvaketta toistensa päälle tai kuvakkeen jo olemassa olevan kansion päälle. Kansiolle annetaan nimi, esimerkiksi viestintä, musiikki, viihde tai vastaavaa. Uusia aloitusnäyttöjä ilmestyy ruudulle automaattisesti, kun puhelimeen ladataan lisää sovelluksia ja pikakuvakkeilta loppuu tila. Näyttöjä selataan vetämällä vasemmalle tai oikealle kumpaan suuntaan tahansa.

Vetämällä puhelimen näytön yläreunasta alas aukeaa valikko, josta löytyvät Tänään-yhteenveto sekä Ilmoitukset. Valikon alalaidasta voi muokata, millaisia asioita puhelin listaa Tänään-kohdassa. Vetämällä näytön keskikohdasta alas aukeaa Spotlight-hakutoiminto, johon kirjoittamalla puhelin etsii tietoa mm. yhteystiedoista, sähköposteista, sovelluksista ja myös verkosta niin valitsemalla. Vetämällä näytön alareunasta ylös tulevat näkyviin pika-asetukset, joissa mm. lentotila, langaton verkkoyhteys, bluetooth, näytön kirkkaus ja taskulamppu.

Äänenvoimakkuutta muutetaan painikkeista puhelimen sivussa vasemmalla ylhäällä. Painikkeen vieressä on myös "killswitch" eli äänen nollaava kytkin, josta iPhone menee kerralla hiljaiseksi. Erilaisia ääniätyyppejä kuten Soittoääni, Media ja Ilmoitukset hallitaan erillisinä puhelimen asetuksista. iPhone lukitaan napauttamalla puhelimen yläreunassa olevaa pientä fyysistä painiketta ja sammutetaan / käynnistetään uudelleen pitämällä painiketta pohjassa sekä sen jälkeen vetämällä kuvaruudulle tulevan ohjeen mukaisesti. iPhone kannattaa käynnistää uudelleen säännöllisin väliajoin, esimerkiksi kerran viikossa.

Oheisilla videoilla esitellään puhelimen peruskäytön näppituntumaa kolmessa osassa. Pari ensimmäistä keskittyvät kosketusnäyttöön ja kolmas puhelimen muihin painikkeisiin.

 Tehtävä: aloitusnäytöt

Tehdään erilaisia aloitusnäyttöjä (työpöytiä). Tässä vaiheessa ei tarvitse tietää, mitä sovellukset edes tekevät, kunhan harjoitellaan käytön näppituntumaa. Tee kansiota ja muuta kuvakkaiden sekä kansioiden sijaintia & järjestystä. Tee ainakin kaksi ulkoasultaan täysin erilaista aloitusnäyttöä. Lisää harjoituksen lopuksi lopuksi tärkeät kuvakkeet kuten  Puhelin,  Viestit,  Asetukset,  Yhteystiedot sekä Safari-selain sopiviin paikkoihin, jotta löytyvät tarvittaessa.

Katso inspiraatiota alla olevista kuvista ja käytännön vinkit oheisesta videosta. Huomaa, että kuvat sisältävät sovelluksia, joita ei ole puhelimessa oletuksena.

 Tehtävä: käyttötaitoa

Harjoitellaan usean ohjelman sekä puhelimen painikkeiden käyttöä yleisesti. Katso mallia oheisesta videosta ja tee mm. seuraavaa:

  • Avaa Tänään & Ilmoitukset vetämällä puhelimen näytön yläreunasta alas.
  • Avaa pika-asetukset vetämällä näytön alareunasta ylös. Testaa toiminnot.
  • Kokeile Spotlight-hakua vetämällä näytön keskelta alaspäin. Kirjoita esimerkiksi "kar" jolloin listaan tulee näkyviin ainakin sovellus nimeltä Kartat.
  • Lukitse puhelin useasti ja avaa uudestaan.
  • Käynnistä useita sovelluksia ja vaihda niiden välillä'
  • Palaa muutaman kerran alkutilaan koti-painikkeella.

Sovelluksia ei tarvitse jatkuvasti sulkea ja avata uudestaan, niitä voi jättää taustalle. Tämä kuluttaa hieman enemmän akkuvirtaa,

 Tehtävä: Apple ID käyttöön

Tee itsellesi (tai ota käyttöön olemassa oleva) henkilökohtainen Apple ID. Tiliä tarvitaan mm. sovellusten asentamiseen, päivityksiin sekä yhteystietojen hallintaan. Tilin sähköpostiosoite on muotoa tunnus@icloud.com, missä osan tunnus valitset itse sekä tilin henkilökohtaisen salasanan. Tili aktivoidaan iPhonen asetusvalikon kohdassa

Asetukset iTunes- ja App Store Apple ID.

Ohessa video sekä muutama kuva, videolla tilin luonnin periaatteet. Lisäksi on virallinen ohje, mutta sitä ei useinkaan tarvitse lukea.