Henkilökohtainen tietoturva rakentuu kolmen tekijän yhteispelistä: Tunnistautuminen, järjestelmät ja Tiedot (kuva 1). Toimiva ratkaisu tiedonhallinnalle ja sitä kautta hyväksyttävälle tietoturvalle on aina yksilöllinen. Se rakentuu siitä, mitä

Korkeammasta turvallisuustasosta joutuu maksamaan korkeamman hinnan. Seuraavaksi esitettävissä malleissa oletetaan, että käyttäjä haluaa varmistaa tietonsa kodin ulkopuolelle automatisoidusti. Lisäksi haluamme varmistaa moniulotteista tietoa (sähköposti, yhteystiedot, kalenteri, muistiinpanot, verkkosivut, valokuvat, videot sekä muut tiedostot) siten, että tiedot saa helposti käyttöönsä vaikka laitteille tapahtuisi mitä. Oletan, että lukija on tutustunut tarkasti aiemmin kurssilla esitettyyn materiaaliin.

Tietoturva rakentuu kolmesta tekijästä, jotka toimivat yhdessä: tunnistautuminen, järjestelmät ja tiedot.
Kuva 1: Tietoturva rakentuu kolmesta tekijästä, jotka liittyvät toisiinsa: tunnistautuminen, järjestelmät ja tiedot.

 Perusmalli

Tämä malli on ilmainen. Se riittää hyvin arkikäyttöön, kuten esimerkiksi valokuvat matkalta, sosiaalinen media, tiedon lueskelu verkosta ja vastaavat. Tiedot ovat myös palveluntarjoajan käytettävissä, mutta eivät julkisia vaan salasanojen takana.

Muistiinpanot, kuten esimerkiksi käyttäjätunnukset, on hyvä tallentaa Evernote-palveluun. Ilmainen versio riittää hyvin tekstimuistiinpanoille. Salasanat puolestaan tallennetaan Lastpass-palveluun ja lisäksi käytetään salasanarunkoa. Google hoitaa kaiken muun, eli

Gmail

Jos käytössä on jokin muu sähköposti kuin Gmail (Elisanet, Kolumbus tai vastaava), on usein mahdollista ohjata nykyinen sähköposti Gmail-palveluun. Tällöin kaikki aikaisempaan sähköpostiin saapuneet viestit siirtyvät automaattisesti Gmailiin ja vastatessa viesteihin Gmail:sta ymmärtävät ihmiset nopeasti, että osoite on muuttunut.

Gmail on suositeltava sähköposti, sillä se on nykyaikainen, sisältää paljon tallennustilaa ja toimii yleensä nopeasti ja varmasti.

Contacts

Yhteystiedot sisältävät puhelinnumeron lisäksi usein mm. sähköpostiosoitteen ja osoitetiedot. Samoja yhteystietoja voidaan käyttää kaikilla laitteilla, kun kirjaudutaan omilla tunnuksilla Googlen palveluihin. Jos myöhemmin tulee tarvetta vaihtaa koko järjestelmä, saadaan yhteystiedot vietyä pois Googlesta esimerkiksi Microsoftin vastaavaan palveluun.

Calendar

Googlen kalenteri toimii niin selaimessa kuin mobiililaitteilla. Sähköisen kalenterin käytön etuina ovat mm. toistuvien tapahtumien merkinnät sekä tiedon säilyvyys, vaikka kalenteria käyttävä laite katoaisi tai varastettaisiin. Sähköisiin kalentereihin saa myös lisättyä muita kalentereita, esimerkiksi JYP:n lätkämatsit.

Chrome

Chrome-selaimen sivuhistoria seuraa käyttäjää eli esimerkiksi pöytätietokoneella vieraillut sivut näkyvät myös mobiililaitteella. Yksityinen selaus ei vaikuta tiedon näkymiseen Googlelle, joten kannattaa käydä vain turvallisilla sivuilla. Sivuhistorian ohella voi määritellä kirjanmerkkejä ja tehokäyttäjille suosittelen Pocket-lisäosaa. Mainokset poistaa Adblock Plus -lisäosa.

Photos

Valokuvat siirtyvät mobiililaitteesta automaattisesti Kuvat-palveluun, kun Kuvat-sovellus on asennettu ja asetukset ovat kunnossa. Palvelussa voi myös katsella Drivessa olevia kuvia (esimerkiksi tietokoneelta siirrettyjä). Googlella on oikeus käyttää valokuvia myös omiin tarkoituksiinsa, mutta todennäköisyydet omien kuvien haitalliseen käyttöön ovat pieniä. Yleensä pienempiä kuin lottoarvonnan päävoiton todennäköisyys. Toisaalta kuvia on mahdollista löytää ja käyttäjiä yksilöidä, jos käytetään kehittyneitä kasvontunnistustyökaluja sekä sopivia hakukriteereitä & muita käyttäjän tietoja samassa palvelussa.

Valokuvia Googleen mahtuu rajattomasti, mikäli kuvan laaduksi kelpaa 16 Mpix tai alle. Näin voi esimerkiksi arkistoida dokumentteja kuvatiedostoina niin paljon kuin haluaa. Myös takuukuitit menevät samaan yhteyteen.

YouTube

Omat videot, mikäli digitaalisessa muodossa ovat, voi siirtää Youtube-palveluun yksityisinä videoina. Tällöin vain videon lähettänyt henkilö voi katsella videota. Videoiden lähettäminen verkkoon ei ole merkittävä tietoturvariski, sillä Youtubeen ilmestyy jokainen minuutti noin tunnin verran uutta videomateriaalia (2013).

Drive

Tiedostojen tallennuspaikka on Drive. Sovelluksen voi asentaa omalle tietokoneelle ja siirtämällä tiedostot asennuksen luomaan Google Drive -kansioon siirtyy tieto automaattisesti Googlen pilveen. Kun tiedostoihin tehdään muutoksia, synkronoituvat muutokset muutamassa sekunnissa pilveen ja tarvittaessa sitä kautta omille mobiililaitteille. Käyttöehdot ovat suurin piirtein samat kuin Kuvat-palvelulle.

  Yritysmalli

Microsoftin Office 365 on pilvipalveluympäristö, joka tarjoaa monipuolisia verkkopalveluja. Office 365:teen kuuluu OneNote-palvelu, joka on suunniteltu muistiinpanojen tekemiseen ja hallintaan.

Hankkimalla Office 365:n yrityksille suunnatun paketin saa käyttäjä paremman tietoturvan kuin ilmaisella palvelulla noin kympin kuukausihintaan. Googlella on vastaava Apps for Work -konsepti, joka maksaa noin 100 euroa vuodessa.

   Turvamalli

Jos tarvitaan erityisen korkeaa tietoturvaa, suosittelen seuraavia palveluja. Sync siirtää tietoa laitteelta toiselle (ei pilveä) ja Titanium Backup varmuuskopioi kaiken Android-laitteella olevan tiedon turvallisesti. Palveluiden käyttöönotto maksaa jonkin verran, sillä Sync vaatii ylimääräisen, jatkuvasti käynnissä olevan tietokoneen varmuuskopioille ja Titanium Backup Root-oikeudet Android-laitteelle.