Photos

Googlen pilvipalvelu kuville eli Photos tuli käyttöön kesällä 2015. Mobiililaitteilla otettuihin kuviin pääsee selaimella käsiksi osoitteessa photos.google.com. Samalla uudistui valokuvien ilmainen tallennustila. Nykyään tilaa on hyvälaatuisille kuville (korkeintaan 16 MPx) rajattomasti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikki älypuhelimilla tai tableteilla otetut kuvat tallentuvat ilmaiseksi verkkopalveluun.

Android-älypuhelimessa on sovellus nimeltä Kuvat. Sovelluksen asetuksista voi säätää mm. varmuuskopioinnin datayhteyden (SIM) kautta sekä Drive:en tallennettujen kuvien näkymisen Photos-palvelussa.

 Android

Android™ on Googlen kehittämä käyttöjärjestelmä mobiililaitteille. Laitevalmistajat kuten Samsung, Sony ja Huawei käyttävät samaa "pohjaa", johon he lisäävät omia toimintojaan ennen laitteiden siirtoa myyntiin. Android ei ole pilvipalvelu, mutta mainitsemisen arvoinen kurssin yhteydessä. Android-järjestelmällä toimivat käytännössä kaikki Googlen palvelut, tosin jotkut ominaisuudet voivat olla rajoitettuja verrattuna työpöytäversioihin.

Android-järjestelmää käytettäessä tulee lukea tarkkaan sovellusten vaatimat käyttöehdot. Epämääräiset sovellukset saattavat urkkia tietoa käyttäjästä (yhteystiedot, kuvat) ja vaati mikrofonin tai kameran käyttöoikeutta. Jos sovellusta haluaa käyttää, täytyy sen asettamat ehdot hyväksyä; tässä ei voi valikoida.

 Contacts

Android-älypuhelimella voi helposti siirtää yhteystiedot Contacts-palveluun. Tämä on fiksua, sillä tiedot

  • voivat sisältää nimen ja puhelinnumeron lisäksi, osoitetiedot, sähköpostin ja valokuvan
  • eivät katoa, vaikka älypuhelimelle tai SIM-kortille tapahtuisi jotain ikävää.

Joskus yhteystiedot eivät siirry pilveen automaattitoiminnolla eli kannattaa varmistaa asia tiedonsiirron jälkeen.

 Calendar

Googlen kalenteri toimii kuten pilvikalenterilta odottaakin. Esimerkiksi älypuhelimella lisätty tapahtuma näkyy tietokoneella muutamassa sekunnissa. Kalenteri sisältää mm.

  • hälytykset ja toistuvat tapahtumat
  • karttojen kanssa yhteispelin
  • vapaan tekstikentän tapahtuman smuistiinpanolle

Mobiililaitteella (android) kalenterin käyttö onnistuu oletussovelluksella, tarpeen tullen voi kokeilla esimerkiksi Business Calendaria.

 Maps ja Earth

Google Maps lataa karttoja verkon kautta ja mahdollistaa myös 50 x 50 kilometrin alueen lataamisen mobiililaitteeseen offline-käyttöä varten. Palveluun voi tallentaa omia suosikkisijainteja ja karttahaut menevät käyttäjäkohtaiseen historiaan. Mikäli käytössä on älypuhelin, usein vieraillut paikat tallentuvat paikkahistoriaan automaattisesti.

Google Earth mahdollistaa maapallon sekä katunäkymien tarkastelun varsin yksityiskohtaisesti. Palvelu toimii niin mobiilissa kuin tietokoneella, mutta vaatii sovelluksen asentamisen.

 Keep

Googlen muistiinpanotyökalu Keep sisältää paikka- ja aikamuistutukset ja on ulkoasultaan perinteisten muistilappujen kanssa vähän saman näköinen. Sopii hyvin väliaikaisten muistiinpanojen tekemiseen. Muistiinpanojen arkistointiin ja suurempiin projekteihin suosittelen palveluita OneNote tai Evernote.

 Youtube

Googlen omistama videopalvelu YouTube sisältää mm. suuren määrän historiaa, musiikkia ja elokuvia. Suosiossa ovat myös viihde- sekä opetusvideot. Videoita voi järjestellä soittolistoiksi ja katsotut videot näkyvät katseluhistoriassa YouTubessa kuka tahansa voi perustaa vaikkapa verkon kautta toimivat TV-kanavan. Videonhallintatyökalu sallii pienimuotoisen muokkauksen ja linkityksen toisiin YouTube-videoihin.

 Blogger

Blogipalvelu Blogger mahdollistaa helpon verkkoon kirjoittamisen. Teksteihin voi liittää myös kuvia ja videoita. Käyttö ei vaadi ohjelmointitaitoa, joskin HTML-kielen perusteiden osaamisesta voi olla hyötyä. Bloggerin osoitteen ovat muotoa osoite.blogspot.fi. Blogia voivat kirjoittaa yhdessä useat henkilöt eli kirjoitusoikeuden voi jakaa samaan tapaan kuin Driven tapauksessa.

 Google +

Googlen perustama yhteisöpalvelu Google + sisältää Facebookkiin verrattuna muutamia erityisiä ominaisuuksia. Yhteisöpalvelu on erinomainen tapa julkaista sisältöä, joka ei vaadi huomiota välittömästi, mutta on mukava näkyvissä tutuille (esimerkiksi valokuvat lomalta).

 Hangouts

Pikaviestinnän ja konferenssipuhelut (kuten Skype) mahdollistava Hangouts toimii osana Google +:aa. Verkon välityksellä viestintä myös ulkomaille on ilmaista. Hangoutsin kautta on parempi lähettää kuvia kuin esimerkiksi tekstiviestillä, mutta molemmilla käyttäjillä tulee olla palvelu aktivoituna (Google-tilit).