Kuvassa yleisimpiä Googlen palveluja. Kyseessä on useiden pilvipalveluiden ympäristö. Esimerkiksi Photos on palvelu valokuville, Contacts yhteystiedoille ja Drive toimistosovelluksille & tiedostoille.

Googlen palveluja
Kuva 1: Googlen palveluiden ryhmittelyä.

Googlen palvelut ovat suunniteltuja verkossa työskentelyyn niin tietokoneella kuin mobiililaitteella (Android). Sopivin työväline valitaan tarpeen mukaan. Esimerkiksi kalenteri kulkee mukana älypuhelimessa, toimistosovelluksia puolestaan käytetään näppäimistöllä. Käyttö on ilmaista yksityishenkilöille sekä oppilaitoksille. Maksamalla saa enemmän tallennustilaa verkossa (ilmainen tili 15 Gt). Yrityksille tarjotaan maksullisia vaihtoehtoja ja parempaa tiedon yksityisyyden suojaa, joka täyttää mm. sähköisen liiketoiminnan lakien vaatimukset.

Onko käyttö turvallista? Google saa tehdä palveluun lähetetyllä tiedolla melkein mitä tahansa, esimerkiksi käyttää valokuvia mainoksissa. Tällä ei ole kovinkaan suurta merkitystä, sillä kuvia palvelussa on kymmeniä miljardeja. Jos tieto on erittäin arvokasta, kannattaa keskustella erityisratkaisuista.

 Gmail

Google-tiliin tunnistaudutaan eli palveluntarjoajalle kerrotaan ja vahvistetaan oma henkilöllisyys yksikäsitteisellä Gmail-sähköpostiosoitteella ja salasanalla. Ne tulee muistaa tai kirjoittaa ylös. Googlen palvelut voivat säilyttää hyvin moniulotteista tietoa, mm.

On tärkeää, että tunnistautuminen tehdään turvallisesti (kaksivaiheinen vahvistus).

Käytännössä kaikki sähköpostit noudattavat nykyään IMAP-protokollaa: viestit ovat pilvessä ja tietoon pääsee käsiksi kaikilla laitteilla, tunnistautumalla. Gmail on varmatoiminen ja monipuolinen sähköposti. Tila ei käytännössä lopu kesken, viestit säilyvät tallessa ja menevät perille. Mobiililaitteilla on oletussovelluksen lisäksi käytettävissä Inbox, tässä siitä yksi arvostelu. Työpöytäkäytössä Gmailia voi käyttää esimerkiksi Outlook 2016:n kanssa.

 Pilvipalvelun toiminnasta

 Aloituskysely